Flyktfåglar av Charlotte Cerps

flyktfaglar-av-charlotte-cerps

1940-talet, krigets Lettland. Boken handlar om barndomsvännerna Anna, Aleks och Vilma som växer upp i ett idylliskt Lettland – en idyll som förvandlas till oro och svårigheter när kriget kommer allt närmare.

När Stalins trupper ockuperar Lettland skingras de tre vännerna. Anna och hennes familj flyr till Sverige där de försöker skapa sej ett nytt liv. Aleks blir soldat endast 18 år gammal, kämpar i kriget och lider av hunger, köld och ensamhet. Han vet inte vart hans mamma och lillasyster tagit vägen. Vilma som är nygift och har en liten baby stannar kvar i Lettland för att vara närmare sin man som även han är vid fronten, och beslutet att stanna visar sej vara ett ödesdigert beslut. Vilma och hennes man skiljs åt och Vilma hamnar i Sibirien.

Det här är en roman, men den är baserad på sanna historier som Charlotte Cerps hört sin pappa och andra letter berätta. Charlotte själv är född och uppvuxen i Stockholm.

Jag är inte intresserad av historia som utspelar sej låååångt tillbaka i tiden, men däremot är jag intresserad av den historia som ligger närmare i tiden – från 1850-talet och framåt. Jag tycker tex om att läsa om utvandringen till Amerika och första och andra världskriget.

Det här är precis en sån bok som jag tycker om att läsa. I Flyktfåglar får man följa människoöden som man inte kan låta bli att beröras av. Tänk att detta hände för inte alltför många årtionden sen och så nära Sverige. De baltiska länderna ockuperades, människor blev deporterade till arbetsläger i Sibirien, familjer splittrades och många tvingades fly. Det här är en bok om vänskap, släktskap och kamp för överlevnad. Läsning som rekommenderas!

Annonser

2 thoughts on “Flyktfåglar av Charlotte Cerps

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s