Bakom dolda galler av Hameeda Lakho

bakom-dolda-galler-av-hameeda-lakho

När Hameeda är 4 år flyttar hon med sin mamma och tre systrar till Holland där pappan redan bor sedan en tid tillbaka. Tanken är att de ska få ett bättre liv och komma bort från fattigdomen i Pakistan.

Förutom svårigheterna med att anpassa sej till ett nytt liv och en ny kultur visar det sej snart att pappan är ofattbart grym – han misshandlar sin fru och sina döttrar både fysiskt och psykiskt. Dessutom kommer det fram att han även har en holländsk fru med vilken han har en son.

Efter några månader skickas Hameedas mamma och yngsta syster tillbaka till Pakistan, och pappan talar om att de båda har omkommit i en olycka. Hameeda och hennes två äldre systrar tvingas växa upp med sin grymme far och lika grymma styvmor. Uppväxten är en mardröm. Pappan slår sina döttrar, kallar dem horor och säger att han borde döda dem, de blir instängda och tvingas göra allehanda hushållssysslor både före och efter skolan.

Som 14-åring rymmer Hameeda, bor på ungdomshem och lyckas så småningom skapa sej ett bra liv. Men vägen dit är lång och svår pga hur hon blivit behandlad av sin egen far.

Efter att ha varit utan mamma i nästan 30 år får Hameeda och hennes systrar ett chockbesked: mamman och deras yngsta syster lever och bor i Pakistan. Deras pappa ljög om olyckan och även om många andra saker.

Hameeda vill träffa sin mamma, sin syster och även sin lillebror som hon inte visste att hon hade. Hon vill också ha upprättelse.

Det här är en sann berättelse om ett liv mellan två kulturer, om att inte höra till och om att inte låta sej kuvas trots vidriga omständigheter. Det är en skakande och chockerande berättelse. Det är svårt att förstå att en pappa kan behandla sina egna barn så som Hameedas pappa gör. Och att ingen ingriper trots att polisen är inblandad flera gånger.

Det är en bok skriven av en stark kvinna. Den är lättläst och gripande, och jag tror att jag inte kommer att glömma den i första taget.

Annonser

3 thoughts on “Bakom dolda galler av Hameeda Lakho

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s