Sarahs nyckel avTatiana de Rosnay

sarahs-nyckel-av-tatiana-de-rosnay1942 gjordes en stor razzia  mot judiska familjer i Paris – tusentals judar fördes bort, många av dem var barn, och fördes till in0mhusarenan Vélodr0me d’hiver för att sedan slussas vidare till ett läger utanför staden. Där skildes barnen från sina föräldrar och sedan skickades alla till Auschwitz.

Tioåriga Sarah och hennes föräldrar hör till dem som förs bort. Men innan polisen arresterar dem hinner Sarah gömma sin lillebror i en garderob, hon låser dörren om honom och gömmer nyckeln i sin ficka med löfte om att snart komma tillbaka och hämta honom. När det går upp för henne att hon och hennes föräldrar inte kommer att bli släppta och att hon inte kommer att kunna hämta sin lillebror blir hon förkrossad…

Parallellt med historien om Sarah berättas om den amerikanska journalisten Julia Jarmond som är bosatt i Paris med sin franske man och deras dotter. Inför 60-årsdagen av Vel’ d’Hiv’ år 2002 ska hon skriva en artikel om denna skamfläckade händelse i Frankrikes historia som många människor har glömt bort eller helt enkelt inte känner till. Hon snubblar då över Sarahs familjehistoria och vill ta reda på mer om flickans öde. Det kommer fram att Sarah levnadsöde sammanlänkas med Julias familj, och undan för undan kommer den tragiska sanningen om Sarahs liv fram.

Det här är en bok som jag blir berörd av! Historien om Sarah är påhittad men hade kunnat vara på riktigt. Hon hade kunnat vara ett av de tusentals barn som fördes bort till Vélodrome d’hiver, som såg människor dödas eller begå självmord i ren förtvivlan, ett av de barn som skildes från sina föräldrar för att aldrig återse dem. Jag hade aldrig hört talas om Vel’ d’Hiv’- razzian i Paris i juli 1942 och det verkar som om inte ens många fransmän känner till den. En skamfläck i Frankrikes historia. Det är svårt att föreställa sej den förödmjukelse och grymma behandling som judarna utsattes för.

De två historierna, om Sarah och hennes familj samt  om Julia och hennes familj, vävs ihop bra. Boken är spännande, lärorik och tragisk. Inte en bok som glöms bort så fort man har läst ut den, utan en bok som stannar i minnet länge. Läs den!

Annonser

2 thoughts on “Sarahs nyckel avTatiana de Rosnay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s