Alla var inte mördare av Michael Degen

Året är 1943, staden är Berlin, och Michael är 11 år. Gestapos jakt på judar blir alltmer intensiv och när Michael och hans mamma ser hur invånarna på deras gata börjar transporteras bort på lastbilar väljer de att gå under jorden.

I två års tid håller de sej gömda, de tvingas byta gömställe flera gånger, och får hjälp av många människor – vänner, bekanta, och t.o.m helt främmande människor som med fara för sitt eget liv är beredda att hjälpa en judisk familj. Trots att en del av människorna som hjälper dem misstänker att de är judar så anger de dem inte.

Michael och hans mamma överlever kriget, trots att bomberna ibland haglar över dem, och några år senare återförenas Michael även med sin bror som emigrerat till Israel. Pappan dog i sviterna av en sjukdom efter att ha tillbringat en tid i koncentrationsläger.

Michael Degens självbiografi om hur han och hans mamma överlevde krigsåren är både spännande och sorglig och rolig. Livsöden som deras är självklart alltid gripande. Jag fattar tycke för Michael, han är både modig och ibland lite dum, och han beskriver krigsåren och alla människor de träffar rakt och målande, så som han minns dem. Helt klart en läsvärd bok.

Michael Degen är idag en av Tysklands mest framstående skådespelare.

Annonser

2 thoughts on “Alla var inte mördare av Michael Degen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s