Inlåsta av Emma Donoghue

Jack är 5 år. I sju år har hans mamma hållits fången, inlåst i Rummet som är den enda värld Jack vet om. Han och hans mamma leker, gymnastiserar, läser, tittar på tv, lagar mat, sover i Rummet. Det Jack ser på tv är bara på låtsas, han vet inte om någon annan tillvaro än den han har med sin mamma i Rummet.

Ibland på kvällarna kommer Svarte Man på besök. Då måste Jack hålla sej gömd i Garderoben. Svarte Man kommer med mat och de kan även önska sej något i söndagspresent av honom, som ett klädesplagg eller något annat de behöver.

Jack trivs med sin mamma i Rummet. Men mamma vill till Utanför. Mer och mer längtar hon till Utanför och hon pratar med Jack om att de ska försöka rymma. Men allt hänger på Jack, och om deras plan ska lyckas måste han vara modig. Först vill Jack inte men sen går han med på det.

Jack lyckas med sitt uppdrag att ta sej till Utanför, och polisen kommer och släpper ut Jacks mamma. Men Utanför är en skrämmande plats och Jack kan inte koderna för hur man ska göra och bete sej. Han saknar sina saker i Rummet och frågar när de ska återvända dit. Även för mamma är det svårt att anpassa sej till ett normalt liv igen, efter sju år i fångenskap…

Boken är skriven ur Jacks perspektiv, han är berättaren. För honom är deras liv i Rummet det normala, den värld han lever i och trivs i. Men som läsare vet man ju att Rummet är ett fängelse och att mamman lever i ett helvete tillsammans med sin son. Jag får en klaustrofobisk känsla när jag läser om Rummet, även om Jack beskriver det som sitt hem. Jag vill bara att de ska få komma ut därifrån, men när det väl händer så är det förenat med diverse problem.

Även om boken är påhittad så hade den kunnat vara sann (alla har vi väl fallet Fritzl i färskt minne).

Läs den!

Annonser

3 thoughts on “Inlåsta av Emma Donoghue

  1. Den här finns i min önskelista så än har den inte blivit inköpt. Och efter den här recensionen får den definitivt vara kvar (men jag måste bara minska ner min faktiska läshög lite först).

  2. Haha, nej jag börjar inse det. Under tiden man läser en bok så utökas högen med två eller något. Inte blev den mindre iom recensionsex:en vi fick nyligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s