Gränsen av Knut Faldbakken

Gränsen är Knut Faldbakkens första kriminalroman på svenska och den utspelar sej i gränstrakterna mellan Norge och de värmländska skogarna, ett stort och ensligt område som är svårt för polis och tull att övervaka. Därför är det också vanligt att handel av olika slag pågår här, både narkotikahandel och människohandel.

Kommissarien i Knut Faldbakkens böcker heter Jonfinn Valmann, och han blir involverad i två händelser som eventuellt har med varandra att göra – en trafikolycka (mord?) där en ung kvinna är offret, samt en olycka med en varubil fullastad med frysta kycklingar som har kört i diket och blivit övergiven – det visar sej att bilen även använts till att frakta annat än kycklingar i. Valmann upptäcker att trafficking förekommer vid gränsen, men blir beordrad att istället koncentrera sej på narkotikahandeln. Han väljer dock att ändå försöka ta reda på vad som hänt med flickan som hittats död vid bilen, och hur utbredd handeln med ryska flickor egentligen är. Och vem är Arne Vatne som hela tiden dyker upp i utredningen?

Kommissarie Jonfinn Valmann är en ny bekantskap för mej (Tack, Cissi! 🙂 ) och en riktigt trevlig sådan – han är inte den typiske enstörige poliskommissarien som dricker lite för mycket  (såna finns det tillräckligt av redan 😉 ). Narkotika- och människohandel är ingenting nytt, men trakterna där boken utspelar sej är spännande i all sin ödslighet och vidsträckthet, och Faldbakken får till en bra story. Ibland känns det lite för invecklat och jag har svårt att koppla ihop alla trådar (kanske bara jag som är lite trög 😉 ), men sammantaget är det en kriminalroman helt i min smak. En lagom inblick i Valmanns privatliv får man också och nu vill jag lära känna honom bättre – så jag får helt enkelt se till att skaffa fler böcker i serien inom en snar framtid!

Annonser

2 thoughts on “Gränsen av Knut Faldbakken

  1. Vilken tur att jag lyckades. Det är inte omöjligt att den åker med i en beställning till mig själv (nu när du testläst honom) :-). Nya miljöer är alltid intressant. Men än så länge är sommarhögen allt för hög.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s