I tystnaden begravd av Tove Alsterdal

När Katrines mamma blir sjuk och inlagd på sjukhus och Katrine städar hennes lägenhet och går igenom högar med papper så upptäcker hon att mamman äger en fastighet i sin hemby Kivikangas långt uppe i norra Sverige. I ett brev från en mäklarfirma som Katrine hittar läser hon att någon vill köpa fastigheten och har bjudit över en miljon kronor för den. Katrine, som inte ens visste att mamman äger en fastighet, bestämmer sej för att åka till Kivikangas, dels för att titta på huset och dels för att hon är nyfiken på sin mammas hemby. Mamman har alltid varit förtegen om sin barndom och Katrine vet egentligen ingenting om hennes förflutna.

I Kivikangas har en äldre man – Lapp-Erik, en gång Sveriges snabbaste skidåkare – alldeles nyligen blivit ihjälslagen i sitt eget hem, och stämningen i byn är tryckt. Varför hade någon anledning att slå ihjäl Lapp-Erik? Han som bara höll sej för sej själv i sitt primitiva hus. När Katrine pratar med folk om sin mammas barndom kommer hon gamla hemligheter på spåren. Hemligheter som går långt tillbaka i tiden, ända till 1930-talet och Sovjetimperiets tid.

Det här är en spänningsroman helt i min smak! Den har en bra blandning av ingredienser som jag gillar i en bok: vardag, ett kargt landskap i norra Sverige, spänning, historia som är nära men ändå avlägsen, påhittad men ändå med en känsla att den skulle kunna vara sann.

Nu vill jag också läsa Tove Alsterdals första bok, Kvinnorna på stranden.

Annonser

4 thoughts on “I tystnaden begravd av Tove Alsterdal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s