Asfaltsänglar av Johanna Holmström

9789113049502_200_asfaltsanglar

Johanna Holmström är en finlandssvensk författare och den här boken utspelar sej i Helsingfors. Den handlar om 15-åriga Leila och hennes några år äldre storasyster Samira. Deras pappa kommer från Nordafrika och mamman är finländsk och har konverterat till islam. Mamman i familjen tar religionen på största allvar och är den som till punkt och pricka lever efter Koranens regler. Pappan som är ganska frånvarande är inte lika sträng även om han också i högsta grad är muslim och har en muslims värderingar, och flickorna slits mellan religionen och det finländska sättet att leva.

Samira flyttar hemifrån och tar avstånd från sina föräldrar. Kvar hemma blir Leila som inte har det så lätt, vare sej i skolan eller hemma. När Samira hittas medvetslös i en trappuppgång vänds livet ännu mer upp och ner för Leila. Hade Samiras pojkvän, han med den rakade skallen, eller någon av hans kompisar med rasistiska åsikter något med olyckan att göra? Eller var det rentav någon av familjens släktingar som gjorde illa henne för att hon hade en finländsk pojkvän?

Boken hoppar mellan tiden före olyckan och tiden efter olyckan. Mest får man följa Leila, men även Samira. De är starka flickor, men samtidigt förvirrade, och det är ett hårt klimat i storstaden. Ibland hör man till innegänget i skolan men det behövs inte mycket för att man ska bli den som är utanför och slagen och spottad på.

Jag själv som är uppvuxen i en liten stad och var tonåring för 25 år sen tycker att den här tillvaron och uppväxten låter hemsk, men jag antar att det blivit hårdare och tuffare att vara ung, speciellt i en storstad. På min tid (nu känner jag mej gammal…) och där jag bodde fanns dessutom så gott som inga utlänningar alls.

Läsvärd bok!

Annonser

4 thoughts on “Asfaltsänglar av Johanna Holmström

 1. Den här tycks fungera lite som ”hyllvärmare” hemma hos mig, blir aldrig av att jag läser den.. Tyvärr. Men någon gång kommer det förhoppningsvis att bli av 🙂

  • Carro:
   Jag hade inte ens hört talas om den tidigare innan jag fick syn på den på biblioteket sist jag var där, och eftersom jag läser mycket deckare så tänkte jag att det kan vara bra att variera sej lite ibland, och så lånade jag den här :-).

  • Cissi:
   Kul för mej att läsa nåt som utspelar sej i Finland – fast det hade nog lika gärna kunnat vara Stockholm som Helsingfors. Jag blev nästan lite chockad över att det faktiskt är så här det är även i Helsingfors, jag hade av nån anledning trott att det är en ”snällare” stad än Stockholm…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s