Blod rödare än rött av Arkan Asaad

blod-rodare-an-rott-en-berattelse-om-mod-smarta-och-vagen-till-forsoningAlldeles nyligen läste jag Arkan Asaads debutroman Stjärnlösa nätter och trots att den inte imponerade på mej var jag nyfiken på uppföljaren.

Blod rödare än rött handlar om Casim, pappa till Amàr som var förra bokens huvudperson. Det här är historien om Casims uppväxt och hans liv, vilket varit långtifrån lätt.

Som ung är Casim något av en rebell, han bryr sej inte mycket om skolan och hamnar i onåd hos sin lärare. Han är ledaren i kompisgänget och populär bland tjejerna. Hans föräldrar vill att han ska gifta sej men han är inte intresserad av någon av flickorna han blir presenterad för – tills han för första gången ser Jamila. Hon är den enda han vill ha, och de gifter sej trots att Jamila bara är 13 år. Genast efter bröllopet blir Casim inkallad till kriget, han får uppleva hemskheter och död och han saknar sin Jamila som blir oerhört dåligt behandlad av Casims mamma. Hon föder två barn och till slut bestämmer sej Casim för att desertera från armèn. Ett oerhört farligt beslut som gör att han, Jamila och barnen måste fly från Irak. Detta gör även att hans familj som blir kvar utsätts för tortyr och hamnar i fängelse.

Den här boken berörde mej mycket mer än Stjärnlösa nätter. Språket är betydligt bättre och historien gripande. Jag mår illa över hur människorna i krigets Irak behandlades och vilka grymheter de fick utstå. Och jag har svårt att förstå hur vissa familjemedlemmar behandlade varandra med misshandel och förakt…  Men boken är helt klart läsvärd!

Annonser

2 thoughts on “Blod rödare än rött av Arkan Asaad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s